Sansui AU-7700 Speaker pop when Relay clicks

Discussion in 'Exclusively Sansui' started by micaiahm, Jul 9, 2017.

  1. petehall347

    petehall347 the brandy coffee man

    Messages:
    23,312
    Location:
    uk.. the middle bit
    is it both channels ?
     
  2. petehall347

    petehall347 the brandy coffee man

    Messages:
    23,312
    Location:
    uk.. the middle bit
    try switching the speakers off then power on and count 2 seconds after relay clicks before switching speakers on . see if it pops .
     
  3. micaiahm

    micaiahm Member

    Messages:
    68
    Location:
    NYC
    Yes.
     
  4. micaiahm

    micaiahm Member

    Messages:
    68
    Location:
    NYC
    Speakers off. Power on. Relay engage. Speakers on to A. No pop.
     
  5. petehall347

    petehall347 the brandy coffee man

    Messages:
    23,312
    Location:
    uk.. the middle bit
    looking like the timing cap needs upping some more to give 6 seconds . which isnt out of line with many manuals that state several seconds .
    the only other thing i can think of is try another relay drive transistor with higher vbe . so it will need more voltage to turn on . you could try and monitor its base voltage now and see what the voltage is when the relay clicks in .
     
    pete_mac and Overundr1 like this.
  6. micaiahm

    micaiahm Member

    Messages:
    68
    Location:
    NYC
    So I put in a 1200uf 16v cap, had it laying around, and it made the difference. It is about a 6sec timing now. No more speaker pop.

    Thanks for all the help. Now that I have tunes again, back to the 1280.:)
     
    pete_mac likes this.
  7. petehall347

    petehall347 the brandy coffee man

    Messages:
    23,312
    Location:
    uk.. the middle bit
    nice one . :thumbsup:
     
  8. pete_mac

    pete_mac Super Member

    Messages:
    2,709
    Location:
    Sydney, Australia
    Good stuff! Well done.
     

Share This Page